Сума: 0.00 лв.
Сума: 0.00 лв.

Пъзел Eurographics от 1000 части – Влюбените от Ванс, Марк Шагал

26.99 лв.

Марк Шагал е руски и френски художник, свързан с няколко главни артистични стила. Рисува съчетания на мотиви и сюжети на фантазия, носталгия и религиозни образи.

Описание

Марк Шагал е руски и френски художник, свързан с няколко главни артистични стила. Рисува съчетания на мотиви и сюжети на фантазия, носталгия и религиозни образи.

Пъзелът е част от серията “Fine Art Collection” на Eurographics.

Марк Шагал (Marc Chagall) 
Кой ли би могъл да предскаже, че Мойше Жакарович Шагалов – най-голямото от осем деца на руски евреин, търговец на херинга, ще се превърне в световна звезда на изобразителното изкуство, хвърляща мост между кубизма и сюрреализма. Още от малък Марк (Мойше) показва своя талант и започва да взима уроци по живопис при известния местен художник Йехуда Пен. Само няколко месеца по-късно (през 1906 г.) той се премества в Санкт Петербург, където името му бързо се прославя. Младежът обаче мечтае за друга среда – на художниците в парижкия квартал Монпарнас и нищо не е в състояние да го спре. В Париж той става близък приятел с Гийом Аполинер, Фернан Легер и др., като освен това взима участие и в руската революция. Съветското министерство на културата го прави комисар по изкуствата в Беларус, където основава и художествено училище. През 1941 г. Шагал се заселва в САЩ (заради нарастващия антисемитизъм в Европа) и започва да твори усилено. Той прави успешни изложби, но през 1944 г. го спохожда нещастие – любовта на живота му, най-голямото му вдъхновение – неговата Белла – си отива от този свят след боледуване. След два други брака – с американката Вирджиния МакНейл и рускинята Валентиа Бродска – той остава верен в сърцето си на Бела, която продължава да живее в неговото изкуство. 
Сред най-важните произведения на Шагал (а той има картини, скулптури, керамика, витражи) са именно витражите. Той прави редица стъклени картини за прозорци на величествени църкви във Франция, Ерусалим, Германия, за които казва, че са като: “скъпоценни камъни от полупрозрачен пламък”. Шагал твори в ателието си до последния си ден. Отива си на 98 години и оставя незаличима следа в световното изобразително изкуство.

Допълнителна информация

Тегло 1.500 kg
Call Now Button
X