Сума: 0.00 лв.
Сума: 0.00 лв.

Пъзел Eurographics от 1000 части – Горчива любов, Жоан Миро

26.99 лв.

Жоан Миро е испански художник, на чийто творби са посветени цели два музея в Испания. Балерина в синьо демонстрира наивизъм, почти детското разбиране за необуздана свобода.

Описание

Жоан Миро е испански художник, на чийто творби са посветени цели два музея в Испания. Балерина в синьо демонстрира наивизъм, почти детското разбиране за необуздана свобода.

Пъзелът е част от серията “Fine Art Collection” на Eurographics.

Жоан Миро (Joan Miro) 
Той е роден в Барселона, Испания, в семейството на известен бижутер, който въпреки обвързаността си с изящните изкуства предпочита да насърчава сина си да стане бизнесмен. Именно заради родителите си прочутия сюрреалист Жоан Миро посещава бизнес училище, успоредно с уроците по рисуване. Няколко години той работи като счетоводител, но сърцето му не е щастливо и след като получава сериозен нервен срив, родителите му се примиряват с факта, че Жоан ще бъде художник. В началото на кариерата си той експериментира с различни живописни стилове – фавизъм и кубизъм, но важната крачка, която е старт към ново артистично бъдеще е пътуването му до Париж през 1920 г. Тогава той се запознава с Пабло Пикасо, както и с цял кръг млади и иновативни художници, а от 1924 г. става част от кръга на сюрреалистичния теоретик Адре Бретон, който тласва художника към сюрреализма. Харесва му особено много факта, че това течение борави с въображаеми пейзажи и персонажи от сънищата. Неговият стил се характеризира с блестящи цветове, комбинирани с опростени форми, които напомнят на рисунки, направени от дете на около пет години. В картините си Миро вплита елементи от каталонския фолклор и сравнява изобразителното с поетичното изкуство. През 1947 г. той за първи път отива в САЩ, което оказва сериозен подем е само върху творчеството му, но и върху оценката на публиката. Той взривява галериите и през 1956 г. най-после се мести във вилата на мечтите си в Палма де Майорка. Миро се превръща модерен художник, който по влияние и успехи може да се сравни с Пикасо и Шагал, а изкуството му вдъхновява не само публиката, а и много негови колеги.

Допълнителна информация

Тегло 1.500 kg
Call Now Button
X