Сума: 0.00 лв.
Сума: 0.00 лв.

Показване на 1–20 от 89 резултата

Коледно осветление у дома – Разнообразие от модели коледни лампички, водопади, каскади и завеси с различни цветове на светлинките, функции и дължина. Коледната украса от този тип внася в дома много магия и празнично настроение.

В категорията ще намерите разнообразие от модели лампички с различна дължина и режим на работа – с възможност за непрестанно светене или нежно блещукащи светлинки. Различни светещи водопади и герлянди за елха, придаващи впечатляващ завършен вид на вечно зеленото дърво.

А, знаете ли, че

Светещите лампички са патентовани в Америка през далечната 1882 г. Традицията да се украсява коледното дърво не само с играчки, но и със светлини, е почти толкова стара, колкото и практиката то въобще да бъде украсявано. Преди появата на електрическите лампички коледните елхи се закичвали със свещи, които се завързвали с висящи конци. Тъй като свещите не горели много дълго, се запалвали 10-15 минути преди 12 ч. на 24. срещу 25. декември, а след това се оставяли да догорят.

Независимо от металните скоби, с които по-късно започнали да закрепват свещите, тънките краища на елховите клони се запалвали доста често. Когато Томас Едисон успешно демонстрира първата крушка с въглеродна нажежаема жичка на 22 октомври 1879 година. Той е смятал да доведе електрическото осветление до домове и бизнес помещения чрез масово производство на дълготрайни електрически крушки. А украсяващата функция на коледните лампички е оставил на заден план.

На 22 декември 1882 г. сътрудникът на Томас Едисон (Thomas Edison) Едуард Джонсън (Edward H. Johnson) решил да украси по нетрадиционен начин своята коледна елха. Като й добави крушки с нажежаема жичка. За целта използвал около 80 сини, червени и небесносини лампи, които свързал във верига.

Джонсън решил да обяви откритието си и поканил представители на средствата за масово осведомяване. За да направи демонстрацията по-представителна, той поставил под стойката на елхата бавнооборотен електродвигател, свързан с Едисонов генератор, който се намирал в подземието на къщата. Така елхата се въртяла 6 пъти в минута.

Call Now Button
X