Сума: 0.00 лв.
Сума: 0.00 лв.

1:35 Британски танк Chieftain Mk. 5 (British Chieftain Mk. 5 Tank) – 3 фигури

30.00 лв.

Сглобяем мащабен модел от пластмаса.Полистирол (пластмаса).1947-1991 Студена война и 21-ви векНе се препоръчва за лица под 14 години.За оцветяване1:35

Код: TAM35068 Категория:

Описание

1:35 Британски танк Chieftain Mk. 5 (British Chieftain Mk. 5 Tank) – 3 фигури

Chieftain е един от най-известните от настоящото поколение танкове, и е един от най-тежко бронираните и въоръжени бойни превозни средства днес.
Chieftain е разработен като резултат от опита на Великобритания от Втората Световна война, и отразява приоритетите, които британските танкери смятат за най-важни: огнева мощ, защита и мобилност. Развитието на британските танкове през Втората Световна война довежда до прочутия Centurion, който се появява за първи път през 1945, в последните седмици на войната. Centurion, заедно със Soviet T-34/85, и немския Panther, представляват кулминацията на мисленето (произтичаща от действителния опит), която доказва необходимостта от универсален танк.
В следвоенните години става ясно, че Съветска Русия и нейните Източно Европейски съюзници (по-късно сили на Варшавския договор) представляват най-голямата заплаха за Западна Европа във всеки бъдещ конфликт, и това впоследствие води до създаването на НАТО. Гръбнакът на съветските бронетанкови дивизии през 50-те е страхотният JS-III и неговото производство T-1, и двата с оръдие 122 мм. За да се засили огневата мощ на Centurion, британците разработват тежко танково оръдие, със 120 мм оръдие, което да съответства на Stalin. Centurion по това време е класифициран като средно танково оръдие. Conqueror е незадоволителен в много отношения: прекалено тежък, шумен, и сравнително бавен.
Още по-важното е, че британците разполагат с нов танк в производство, Chieftain, който трябва да замести Centurion и Conqueror, с по-голяма огнева мощ. Планира се новото превозно средство да не надвишава 50 тона, и да притежава 120 мм оръдие, и нов компактен двигател V-8, вместо Meteor на Centurion. Новият танк първоначално е бил обозначен като "Среден танк No.2 FV 4201" и договорът за проект е подписан с Leyland Motors, който е главен изпълител на Centurion. 
Необходимо е разработването на нов двигател, който да работи с различни горива в съответствие с новата политика на НАТО въведена през 1957. Leyland предлага нов двутактов двигател, L60, заради когото теглото на танка става по-голямо от предвиденото. 
Характристиките на FV4201, впоследствие известен като Главен боен танк, не се променят значително от първата му поява. Отличителната особеност на танка е, разбира се, 120 мм оръдие L11. То може да изтрелва APDS и HESH/HE.  
Развитието на Chieftain от влизането му в производство, се вижда най-добре чрез обобщаване на раличните модели:
Chiftain Mk. I: Построени са около 40 от тези танкове, главно за разрширени военни изпитания и обучения. Отличителната му черта е разделените люкове на купола, подобни на тези на по-късните видове на Centurion. 
Chieftain MK. 2: Това е официалната произвеодствена версия, която първа влиза в служба през 1967. В задната част на кулата има люк и специално вентилационно оборудване, за да може танкът да работи затворен в случай на ядрена или биологочна война. Този танк служи в края на 60-те и началото на 70-те. Появяват се модели със специално предназначение: за възстановяване, AURE, и мост. 
Chieftain Mk 3: Тази версия се появява през 1969 и има по-добър спомагателен генератор и подобрения в детайлите на двигател L60.
Chieftain Mk 3/3: Този танк прави голяма стъпка напред, тъй като устройствата за контрол на огъня са модифицирани така, че да може да се монтира усъвършенстван лазерен мерник за артилериста. 
Chieftain Mk 5: За първи път обявен през 1970, това е основният танк в служба в средата на 70-те. Впоследствие модификациите на двигателя довеждат мощността до 750bph.
Chieftain е сравняван с френския AMX-30, западно германския Leopard, и US M60A1. Всички тези танкове имат скорост и мобилност по-добра от Chieftain и теглото им е по-малко. Също така, те имат 105 мм оръдие, което е с по-слаба огнева мощ и броня от Chieftain. Руснаците правят голям прогрес с амунициите (в техните T-62 и новия T-72 бойни танкове), и израелско-арабската война "Yom Kippur" през октомври 1973, за първи път показва, че основният боен танк е много уязвим срещу тактически противотанкови ракети. Следователно може да се окаже, че Chieftain може би е последният от традиционния тип танкове, във вида, в който е бил приет от много години назад. Каквото и да е бъдещето, Chieftain остава вълнуващо и мощно бойно превозно средство.

Допълнителна информация

Тегло 1.4000 kg
Call Now Button
X